25 augusti 2009

Havtorn & vemod.

Dagen idag har jag åter spenderat vid "mitt" hav. Då vi först kom ut hoppade vi i vattnet utan så mycket som en tanke på att känna med tån först....sånt är för mesar. ;-) Vattnet var dock förhållandevis varmt fortfarande, vilket förvånade mig en smula, det har ju trots allt varit lite ostadigt en tid och nätterna är svalare. Nåväl, förhoppningsvis hinner jag med ett par dopp till innan min badsäsong är över, men sånt vet man aldrig.
För trots att solens strålar värmde ordentligt och de svaga sydliga vindarna var ljumma, så känns det i hela kroppen att det nalkas något annat i sinom tid.
Det är något med ljuset och atmosfären som gör att man bara vet. En vemodets vind blåser och färgar landskapet likt en konstnärspalett.
Vågorna bär ej längre sommarens klara klang mot klipphällarna. Istället smeker de långsamt och med stor vördnad de berg som så frikostigt lånat ut sig till solande och badande sommargäster......och mig, som är en året runt-gäst.
Nu går naturen ner i varv inför stundande höststormar och vinterkyla. Så även jag.
Men klipporna här ute (Jo, jag skrev dagens blogg för hand då jag fortfarande satt på en varm klippavsats och blickade ut mot ett lugnt och vidöppet hav....) återvänder jag till under årets alla årstider, där varje årstid har sin alldeles egna prägel på landskapet och där ingen av dem kan skiljas från den andra. Det är härute jag renar mig själv och skapar ny energi och kraft för att klara av det jag står inför i livet, stort som smått. Inspirationen och idéer till att skriva kommer så gott som alltid till mig härute. Tankar föds på löpande band och det är också därför jag alltid bär med mig min "Tankebok". Jag tror att det fungerar så här just för att jag töms på onödigheter och blir ren i sinnet. Havet fungerar som min meditation helt enkelt.
Ett synligt tecken på stundande höst är i allafall alla bär i skog och mark, det fullkomligt dignar ju av dem. Lingonen står nu på tur och de är jag en ivrig jägare av. Jag kan nästan göra vadsomhelst för att få ihop till ett gäng burkar med hemkokt lingonsylt, som vi sen kan njuta till alla tänkbara middagsrätter. Fast min favorit "De Luxe" är ändå följande: Rejält med lingonsylt i en djup tallrik, på med rikliga mängder av riktigt knäckebröd och sen, kylskåpskall mjölk...det är sååå gott!

Idag blev det dock inga lingon, de får vänta ytterligare någon vecka eller två, men jag hittade istället Havtorn! Och efter ca en timmes kämpande hade jag lyckats få hunden att fundera på varför matte satt svärande inträngd i ett stickigt buskage, men även ett par dryga deciliter bär och två armar som ser ut som de varit på besök hos grannens glada katter. En naturupplevelse rikare fortsatte jag nu min vandring, fast besluten att ingen, absolut ingen annan än jag ska få smaka min surt förvärvade lilla burk med Havtornssylt! Icke! Och jag lovar på heder och samvete att aldrig mer gnälla över de ibland väl tilltagna priserna på just havtornsprodukter.

Nu börjar kvällsluften smyga sig på och jag ska slå ihop min bok för att fortsätta runt skäret innan vi slutligen landar vid bilen igen och det blir dags för hemfärd.
Men låt mig först bara få beskriva omgivningen omkring mig just nu.
"Grå och rosaskimrande klippor badar i kvällsolen
Framför mig det stora intensivt mörkblå havet och vågorna som sveper med lugna, vemodiga drag över hällarna
Vinden kommer in från sydost, fortfarande ljum och något tilltagande i styrka
Vassen bugar sig i vinden och martallarna kastar långa skuggor bakom sig
Rönnens bär lyser klart orange i skogskanten och på en klippavsats längre bort spatserar två korpar. Dess fjäderdräkt blänker magiskt i skenet från solen
Lite längre ut på en udde kan jag se tre skarvar stå och torka sina vingar
En havstrut kommer seglandes över mitt huvud
Ur klippornas skrevor letar sig ljungen upp och bländar en med sin färg och sin skönhet
Livskraften upphör aldrig att förvåna
Solen värmer mig fortfarande och bakom min rygg har Alice lagt sig tillrätta och sover djupt
Tid och klockslag känner jag ej
En känsla av frihet"
Tack för idag!

5 kommentarer:

Kirsti sa...

Hej! Du skriver så otroligt fint och bra så jag fastnade här på din blogg nu under lördagsmorgonen.. Gillar verkligen det du delar med dig av både i text och bilder! Och blir riktigt varm i hjärtat av att läsa om era naturupplevelser..
Fortsätt blogga, jag återkommer, var så säker! :)
Trevlig helg-hälsningar från ett regnigt Boden.
/Kirsti

Marie sa...

Ja du har verkligen skrivandets gåva!

Och äntligen så kan jag lämna kommentar hos dig nu :)

En fin lördag önskar jag dig.
Kramen

Maria sa...

Tack snälla Ni för Era fina ord! Det värmer djupt härinne!

Kirsti: Hälsa Boden från mig! Vi har släkt där och brukar fara upp någon gång varje år!

Varmt välkomna åter båda två!
Kram från mig!

Patrik sa...

DU!! Ta dig en tur till fjällen. Som du läste kan det vara in i hel__te stärkande...hehe
//Underbara inlägg du gör. - Broschan

Marie sa...

Jag har faktiskt aldrig testat Havtorn..måste pröva dom ngn ggn.

Ha en fortsatt fin kväll. Kram.