17 februari 2010

Kärleksförklaring...

Ända sedan jag var liten har jag känt en nära koppling till naturen och de djur som lever däri. Otaliga är de tillfällen då min medkänsla för alla sorters varelser förvandlats till sorg som jag sedan haft svårt att skaka av mig. Sorgen har ibland gett upphov till en form av isolering, jag har ofta känt det som att jag stått utanför och tittat in, som om jag inte riktigt deltagit i det liv andra lever.
Det finns en slags fundamental ärlighet i djurens värld som vi människor saknar. Ofta hör jag hur människor vill upphöja oss till den starkaste och klokaste arten av de alla...medan det jag ser är en arrogant art som många gånger använt sitt intellekt till att på kort tid förstöra den jord vi lever på, att i Guds namn skapa krig som ingen egentligen förstår sig på, att ta sig rätten att bestämma vilka som ska få leva och vilka som ska dö enbart grundat på våra egna behov, att hela tiden sträva efter att anpassa jorden och naturen efter vad som passar oss... Vi må ha större hjärnkapacitet än andra levande varelser, men det betyder dessvärre inte att vi använder oss av den på bästa tänkbara sätt.
I de mellanmänskliga relationerna pågår ständigt ett spel som gör att jag aldrig riktigt hittat hem där på samma sätt som jag gör i min relation till naturen.
Jag har under många år varit duktig på att läsa av människor och under mina tidiga år lärde jag mig att humor gav bättre resultat än ilska och tårar. Jag lärde mig att anpassa mig efter min omgivning och social kompetens stod högt på prioriteringslistan. Jag lärde mig att överleva genom att spela olika roller utifrån vilken situation jag befann mig i. Jag blev expert på att vara den som andra ville att jag skulle vara.
När min pappa gick bort för 2 år sedan ställdes jag inför den största förändringen dittills i mitt liv och för ett år sedan föll jag ner i ett stort svart hål, utmattningsdepressionens svarta hål. Det blev vändpunkten för mig.
Idag har jag en enda uppgift i livet, och det är att vara den jag är. Jag lever med naturen som min livskamrat och behandlar den därmed med stor respekt, ödmjukhet och kärlek. En livslång relation, i nöd och i lust, tills döden förenar oss...av jord är du kommen, av jord skall du åter varda.

7 kommentarer:

Elsa Rensfeldt sa...

Det är ingen dålig livspartner du valt Maria. Stark och uthållig, ger och ger och tar så lite den kan.

Väldigt lätt att känna sig som en självklar del av, inte bara vara åskådare av utan medlevare i.

Jag tror du har gjort dig till till tolk av ett allmänmänskligt utanförskap som många känner i dag inte minst i det samhälle vi har nu.

/Elsa

Akkeleia sa...

Vad är det som måste hända för att man ska ta till vara på livet. Beundrar dig för ditt val!
Vill komma dit också. Snart hoppas jag.
:o)

Unknown sa...

Åhh,så fint du skriver..kan också känna större samhörighet med djur och natur än med människor.Kan
känna igen mig i det du skriver...har alltid älskat naturen och djur..har själv tre katter som jag älskar högt!

Så fint du skriver om naturen
som din livspartner underbart!=)

Minns när jag var liten då jag ofta gick ensam i skogen vid vår stuga och strövade och jag minns..en mycket nära känsla av samhörighet med naturen..fick en inre ro där inne i skogen...

Önskar dig en skön Lördag,
Kram Maria

Maria sa...

Jag beklagar att jag inte kommenterat Era fina inlägg här förrän nu. Det händer så mycket i mitt liv just nu som fått stå överst i prioriteringslistan och tyvärr har min blogg fått stryka lite på foten...

Elsa: Ja, jag tror jag funnit den bästa livskamraten för mig och tack för dina fina ord!

Akkeleia: Jo, ibland behövs ordentliga ögonöppnare för att vi ska förstå vad som egentligen är viktigt. Klart att du kommer dit! Tänk bara det och du ska se att börjar hända saker!

Maria: Tack för dina fina ord, de gläder mig väldigt mycket. Och tack för att du delade med dig av dina tankar och minnen!

Kramar till Er alla från mig!
/Maria

Unknown sa...

Så fint och sant! Jag känner igen mig väldigt mycket i det du skriver, skulle kunnat beskriva det på samma sätt. Särskilt känslan jag hade som barn och att läsa/känna av människor och situationer.

Grattis än en gång till din nya tjänst!

Go with the flow...

Kram/
Ingela Rappmann Merits

Maria sa...

Tack så jättemycket, Ingela!
Kram/Maria

Kyllikki sa...

Jag känner igen mig det som du skriver här!
Och,min livskamrat är också naturen,men tyvärr kommer jag inte varken till havet eller de djupa skogarna,men jag har Mälaren nästan intill mig och småskogar i närhet där jag kan gå med mina fyrbenta vänner.
/Kyllikki

P.S Jag är så glad att jag råkade hitta din blog!